Potravinová sbírka již tuto sobotu – tisková zpráva ČFPB

Už tento víkend startuje jarní kolo Sbírky potravin

Praha 16. května 2019 –Jarní termín Sbírky potravin se premiérově uskuteční v sobotu 18. května. Lidé budou moci od 8 do 18 hodin darovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží přímo v prodejnách sítí zapojených obchodů nebo nově i prostřednictvím on-line nákupu. Sbírka potravin, která se od letoška bude konat vždy dvakrát ročně, je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru.

„Lidé mohou v jednotlivých prodejnách odevzdat zakoupené trvanlivé potraviny či drogistické zboží dobrovolníkům, které snadno poznají podle zelené zástěry s logem sbírky. Darované zboží se převeze ve spolupráci s firmou Raben do skladů potravinových bank, odkud se následně rozveze potřebným. Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí, kterou pomáhají po celém Česku organizovat tisíce dobrovolníků,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Darované potraviny a drogistické zboží putují z obchodních řetězců Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market aTesco prostřednictvím regionálních potravinových bank do charitativních organizací. Jejich cesta je tak krátká a na místo určení se dostanou ve chvíli, kdy jsou potřeba. Pomoc se orientuje zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi a pokrývá všechny kraje a okresy v České republice.

„Jsem opravdu rád, že se od letošního roku bude Sbírka potravin konat dvakrát ročně a že se k myšlence pomoci potřebným opět přihlásilo všech sedm členských obchodních řetězců našeho svazu. Bez jejich zapojení a s využitím všech moderních technologií by se během dosavadních šesti ročníků určitě nepodařilo vybrat celkem 1 625 tun trvanlivých potravin, což odpovídá více než třem milionům porcí jídla,“ sdělil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a dodal: „Vedle účasti v pravidelných sbírkách potravin věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů.

Letos poprvé se do Sbírky potravin zapojily i on-line obchody iTesco a Rohlik.cz, kde mohou zákazníci darovat potraviny a drogerii v termínu od 10. do 24. května. V on-line sbírce lze pod příslušnou částkou věnovat balíček zboží, které klienti potravinových bank upotřebí nejvíce. Jedná se především o konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní i dětskou drogerii.

„Přestože podle Českého statistického úřadu patří Česká republika v Evropské unii ke státům s nejnižším podílem osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením, i tak se 1,5 milionu občanů nachází pod hranicí chudoby. Největší problémy mají převážně matky samoživitelky s dětmi a ženy starší 65 let,“ připomněla Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Záštitu nad akcí převzali ministr zemědělství Miroslav Toman a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Charitativní sbírku také podporuje řada známých osobností, mezi nimi herec, moderátor a autor projektu Gastromapa Lukáš Hejlík, herec a režisér Jiří Mádl, Miss World a zakladatelka Nadačního fondu Krása pomoci Taťána Gregor Brzobohatá, spisovatelka Bára Nesvadbová, kuchařka Kamu nebo herečka Simona Babčáková.

Poděkování za přípravu dalšího pokračování Sbírky potravin patří:

Ministerstvu zemědělství ČR

Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR

Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Logistickému partnerovi Raben

Obchodním řetězcům Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market, Tesco a on-line supermarketu Rohlik.cz

Asociaci společenské odpovědnosti

Sociálním partnerům Armáda spásy, Charita ČR, Naděje, Slezská diakonie